Istoric

În sud estul României, pe malul fluviului Dunărea, este situat oraşul Brăila, un oraş mare cu aproape 240 000 de locuitori.
Oamenii din oraş nu sunt diferiţi de alţi oameni din alte locuri.

Au aceleaşi bucurii şi necazuri, aceleaşi speranţe şi împliniri.
Ca în oricare alt loc din lume şi la Brăila există copii, tineri, adulţi şi bătrâni cu diferite dizabilităţi.
Când ai un copil cu dizabilitati şi vezi cât de mult suferă pentru că este marginalizat, iei hotărârea că TREBUIE să faci totul pentru a-l face fericit, că TREBUIE să găseşti soluţii, să construieşti din speranţe şi iubire o A DOUA ŞANSĂ.
Astfel, în toamna anului 1996, un grup de părinţi calauziti de curajul începutului şi credinţa că trebuie sa faca totul pentru copiii lor, s-au întâlnit pe data de 23 noiembrie 1996 şi au constituit Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale TREBUIE – Filiala Brăila a Organizaţiei Naţionale TREBUIE.
Având ca resurse de bază voluntariatul părinţilor, la care s-a adăugat sprijinul financiar al organizaţiei suedeze Radda Barnen şi consultanţa din partea Organizaţiei Naţionale, în mai puţin de un an – 1 septembrie 1997 – s-a deschis Centrul de pedagogie curativă şi educaţie specială IRIS pentru 14 copii care nu aveau acces nici măcar în şcolile speciale din cauza dizabilitatilor severe.

Nici o etapă din dezvoltare nu fost uşoară astfel că unii au renunţat, alţii au plecat şi s-au întors, dar cei mai mulţi au rămas şi s-au dăruit total acestei cauze.

Pentru TREBUIE filiala Brăila, o întâmplare fericită a fost întâlnirea cu Fundaţia Principesa Margareta a României care a deschis o nouă cale de urmat – aceea a profesionalizării activităţii organizaţiei, a trecerii de la faza de pionierat a unei organizaţii de părinţi la stadiul de organizaţie activă în domeniul promovarii drepturilor copiilor si adultilor cu dizabilitati intelectuale.

TREBUIE a devenit astfel un actor important în dezvoltarea de politici de integrare educaţională, socială şi profesională si mai ales in schimbarea legislatiei. În anul 2002, la Brăila, TREBUIE inaugurează Centrul de Abilitare pentru Trai Independent într-o locaţie proprie, printr-un proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Local Municipal Brăila şi Grupul Şcolar “Ana Aslan” cu finanţare prin programul ACCES al Uniunii Europene.

În anul următor ia contact cu organizaţia germană Christophorus Werk-Erfurt, o organizaţie care va oferi asistenţă tehnică, suport financiar şi motivaţional, pentru ca serviciile de recuperare, integrare şi consiliere să se desfăşoare cu acelaşi impact asupra beneficiarilor ca în orice centru din spaţiul european.
Odată cu creşterea numărului şi calităţii serviciilor, numărul de membri a crescut si tot mai mulţi specialişti, parteneri şi voluntari au venit aproape de TREBUIE! sub umbrela mesajului :

NOI SINGURI NU PUTEM SCHIMBA O LUME DAR IMPREUNA PUTEM SCHIMBA LUMEA CUIVA!

Astfel TREBUIE! s-a asociat in parteneriate si retele. In prezent este un membru activ al Federatiei Organizatiilor Nationale pentru Copil si promoveaza constant respecatrea drepturilor copiilor cu dizabilitati
Beneficiarii programelor TREBUIE! sunt copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi mintale/asociate severe aflaţi în ocrotirea familiei deoarece noi părinţii de la TREBUIE, credem cu tărie că familia reprezintă mediul cel mai bun pentru creşterea şi dezvoltarea unui om.

Dar nici o familie, oricât de bună ar fi, nu poate să suplinească nevoia de viaţă socială aunui om. Viaţa de familie trebuie completată cu o viaţă activă în comunitate deoarece toţi oamenii au nevoie de prieteni, de comunicare şi mai ales de manifestarea si valorizarea abilitatilor lor speciale.

Pentru toate acestea există TREBUIE!

PROGRAME ŞI OBIECTIVE ALE ORGANIZAŢIEI:

 

Obiective principale :

 • Iniţierea de programe care să ducă la integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu nevoi speciale
 • Creşterea numărului de persoane cu dizabilitati incluse în servicii si a timpului petrecut în comunitate
 • Dezvoltarea la beneficiari a cât mai multe deprinderi de viaţă independentă astfel încât îngrijirea lor să fie o povară cât mai mică atat pentru familie cat şi pentru furnizorii de servicii sociale/rezidentiale
 • Dezvoltarea deprinderilor de îngrijire şi educaţie în rândul părinţilor/asistenţilor personali voluntarilor pentru a pregăti persoana cu dizabilităţi pentru o viaţă independentă
 • Cooperarea cu autorităţile locale şi alţi parteneri în vederea îmbunătăţirii politicilor sociale în domeniul persoanelor cu nevoi speciale şi creşterii calităţii vieţii cetăţenilor cu dizabilităţi din comunitate
 • Iniţierea şi derularea de programe de informare, lobby, advocacy, dezvoltare organizaţională şi voluntariat
 • Promovarea în comunitate a unei imagini cât mai bune a persoanei cu dizabilităţi mintale
 • Promovarea şi întărirea familiei văzută ca mediul cel mai propice pentru dezvoltarea armonioasă a persoanelor cu nevoi speciale

 

Programe principale :

Programe de recuperare/reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități:

 • Servicii tip “centru de zi” în Centrul de Abilitare pentru Trai Independent – CATI , sediul Brăila , str. Industriei bloc D2, ap.64
 • Activități de integrare în viața comunității: club, excursii, evenimente speciale – Paște, Crăciun, competiții artistice si sportive .

Programe de dezvoltare organizațională,

 • evenimente de strângere de fonduri,
 • voluntariat,
 • formare de personal

Programe de consiliere / de informare / lobby:

 • campanie media,
 • buletine informative, rapoarte, studii
 • seminarii, conferinte, mese rotunde, întalniri de lucru cu Autoritățile Publice Locale,
 • consiliere pentru persoane cu dizabilități și familiile lor

Program de sprijin al familiilor

LOCAŢII ÎN CARE SE ACCESEAZĂ SERVICIILE
Centrul de Abilitare pentru Trai Independent CATI

Str. Industriei, Bloc D2, Scara 4, Apartament 64, cartier Vidin, Brăila. 

BENEFICIARI

Beneficiarii programelor sunt copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi mintale/asociate severe, aflaţi în ocrotirea familiei